Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Assen: Ontdek de Hoofdstad van Drenthe

Assen, de charmante hoofdstad van Drenthe, is een stad die je verrast met zijn rijke geschiedenis, cultuur en prachtige natuur. Of je nu houdt van musea, winkelen, lekker eten of avontuurlijke activiteiten, Assen heeft voor ieder wat wils. In deze blogpost nemen we je mee op een ontdekkingstocht door Assen en laten we je zien wat je allemaal kunt doen in deze gezellige stad.

Verken het Drents Museum

Een bezoek aan Assen is niet compleet zonder een bezoek aan het Drents Museum. Dit museum staat bekend om zijn indrukwekkende collecties op het gebied van archeologie, kunst en geschiedenis. Bewonder de beroemde veenlijken, ontdek de prehistorische schatten en geniet van wisselende tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars. Het museumgebouw zelf is ook een architectonisch hoogstandje, met een moderne uitbreiding die perfect harmoniseert met het oude monumentale gedeelte.

Ontspan in het Asserbos

Het Asserbos is een van de oudste bossen van Nederland en biedt een oase van rust midden in de stad. Maak een ontspannen wandeling door de prachtige lanen, geniet van een picknick aan de vijver of bezoek de kinderboerderij en speeltuin met de kleintjes. In de herfst verandert het bos in een sprookjesachtige omgeving met kleurrijke bladeren en paddenstoelen.

Bezoek het TT Circuit Assen

Voor de liefhebbers van motorsport is een bezoek aan het TT Circuit Assen een must. Dit legendarische circuit, ook wel bekend als “The Cathedral of Speed”, organiseert jaarlijks de Dutch TT en andere spannende races. Boek een rondleiding om een kijkje achter de schermen te krijgen, wandel over de pitlane en ervaar de adrenaline van de racewereld.

Historische Schatspeurtocht

Assen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Maak een historische schatspeurtocht door de stad en ontdek verborgen parels zoals de Jozefkerk, het Gouverneursplein en de oude rechtbank. Laat je verrassen door de verhalen achter de historische gebouwen en leer meer over de ontwikkeling van Assen door de eeuwen heen.

Shoppen in het Stadscentrum

Het stadscentrum van Assen biedt een gevarieerd aanbod aan winkels, van bekende ketens tot unieke boetiekjes. Struin door de gezellige winkelstraten zoals de Kruisstraat en de Marktstraat, en ontdek lokale speciaalzaken, modewinkels en leuke cadeaushops. Neem tussendoor een pauze bij een van de vele cafés en restaurants voor een heerlijke lunch of kop koffie.

Proef de Lokale Keuken

Assen heeft een breed scala aan eetgelegenheden waar je kunt genieten van de lokale keuken. Proef de Drentse stoofpotten, verse visgerechten en ambachtelijke streekproducten bij één van de gezellige restaurants. Bezoek ook de wekelijkse markt op woensdag en zaterdag voor verse groenten, fruit en andere lekkernijen.

Avontuur in de Buitenlucht

De omgeving van Assen leent zich perfect voor avontuurlijke activiteiten in de buitenlucht. Huur een fiets en ontdek de prachtige fietsroutes door de Drentse natuur, zoals het Nationaal Park Drentsche Aa. Ga kanoën op de rustige wateren of probeer eens een ritje op een paard door de uitgestrekte hei. Voor de echte durfallen is er ook een klimpark in de buurt, waar je je grenzen kunt verleggen op uitdagende parcoursen.

Culturele Uitstapjes

Naast het Drents Museum zijn er nog meer culturele uitstapjes in Assen te vinden. Bezoek het Theater De Nieuwe Kolk voor een avond vol theater, muziek en dansvoorstellingen. Of ontdek de lokale kunstscène in een van de vele galerieën en ateliers verspreid door de stad. Assen heeft een bruisend cultureel leven dat je zeker zal verrassen.

Evenementen en Festivals

Assen staat bekend om zijn levendige evenementen en festivals. Van de jaarlijkse TT Festival tot de Preuvenementen en de gezellige kerstmarkten, er is altijd wel iets te beleven in de stad. Check de evenementenkalender voordat je gaat en plan je bezoek rond een van deze bruisende activiteiten voor een extra bijzondere ervaring.

Overnachten in Assen

Wil je langer genieten van alles wat Assen te bieden heeft? Boek dan een overnachting in een van de sfeervolle hotels, B&B’s of vakantieparken in de omgeving. Van luxe accommodaties tot knusse familiehotels, er is voor ieder budget en elke smaak een geschikte optie. Zo kun je rustig de tijd nemen om de stad en haar omgeving te verkennen.

Conclusie

Assen is een veelzijdige stad waar je je nooit zult vervelen. Of je nu komt voor de cultuur, natuur, sport of lekker eten, de hoofdstad van Drenthe heeft het allemaal. Bezoek het Drents Museum voor een unieke blik op de geschiedenis, wandel door het prachtige Asserbos, of geniet van een dag vol adrenaline op het TT Circuit. Proef de lokale gerechten in een van de gezellige restaurants en cafés. Plan je volgende uitstapje naar Assen en ontdek zelf wat deze prachtige stad te bieden heeft.

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Meer : Verwante Verhalen