Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bezienswaardigheden in Assen: Verken de Parel van Drenthe

Assen, de charmante hoofdstad van Drenthe, is een stad die rijk is aan historie, cultuur en natuurlijke schoonheid. Het is een ideale bestemming voor een dagje uit of een weekendje weg. Of je nu geïnteresseerd bent in musea, historische gebouwen, prachtige natuur of gewoon lekker wilt ontspannen, Assen heeft het allemaal. In deze blogpost nemen we je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden die deze veelzijdige stad te bieden heeft.

Drents Museum

Het Drents Museum is ongetwijfeld een van de topattracties van Assen. Dit museum biedt een indrukwekkende collectie op het gebied van archeologie, kunst en geschiedenis. De meest beroemde tentoonstellingen omvatten de veenlijken – goed bewaarde menselijke resten uit de ijzertijd – en de schatten van de trechterbekercultuur. Daarnaast heeft het Drents Museum regelmatig wisselende exposities, waardoor er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Het museumgebouw zelf, een mix van klassiek en modern, is ook zeker het bewonderen waard.

TT Circuit Assen

Assen staat internationaal bekend om het TT Circuit, ook wel “The Cathedral of Speed” genoemd. Dit legendarische circuit trekt jaarlijks duizenden motorsportfans voor de Dutch TT en andere spannende races. Maar het TT Circuit is niet alleen tijdens evenementen een bezoek waard. Boek een rondleiding om een kijkje achter de schermen te krijgen, wandel over de pitlane en ervaar de sensatie van de racewereld. Het is een must-see voor elke motorsportliefhebber.

Het Asserbos

Voor een moment van rust en ontspanning kun je terecht in het Asserbos, een van de oudste bossen van Nederland. Dit stadsbos biedt een prachtig decor voor wandelingen en fietstochten met zijn oude bomen, kronkelende paden en een idyllische vijver. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin of een bezoek brengen aan de kinderboerderij. Het Asserbos is in elk seizoen een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Gouverneurswoning

De Gouverneurswoning aan de Brink is een indrukwekkend historisch gebouw dat dateert uit de 18e eeuw. Het diende ooit als residentie voor de gouverneurs van Drenthe en is een prachtig voorbeeld van neoclassicistische architectuur. Hoewel het gebouw momenteel niet altijd toegankelijk is voor het publiek, is het toch de moeite waard om langs te wandelen en de statige gevel te bewonderen. Het gebouw draagt bij aan de historische charme van het stadscentrum.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Op een korte rit van Assen ligt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, een plaats van historisch belang en bezinning. Dit voormalige doorgangskamp uit de Tweede Wereldoorlog is nu een museum dat de verhalen van de slachtoffers vertelt en educatieve programma’s aanbiedt. Bezoekers kunnen het kampterrein verkennen, meer leren over de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en deelnemen aan rondleidingen en tentoonstellingen.

Kloosterkerk

De Kloosterkerk in Assen is een prachtig oud klooster dat dateert uit de 13e eeuw en momenteel dienst doet als kerk. Met zijn serene sfeer en historische architectuur is het een ideale plek voor een moment van reflectie. Het interieur van de Kloosterkerk is net zo indrukwekkend als de buitenkant, met prachtige glas-in-loodramen en een majestueus altaar. Regelmatig worden hier concerten en culturele evenementen georganiseerd die de rijke geschiedenis en akoestiek van de kerk tot leven brengen.

Rensenpark

Het Rensenpark, gelegen in het hart van Assen, is een populaire recreatieplek waar je kunt genieten van groen en rust midden in de stad. Dit voormalige dierenpark is omgetoverd tot een stedelijk park met wandelpaden, speeltuinen en kunstinstallaties. Het park is ideaal voor een ontspannen wandeling of picknick en biedt vaak onderdak aan evenementen en markten. De diverse flora en fauna maken het een aangename plek om te vertoeven.

Kunst in de Openbare Ruimte

Assen heeft een verrassend aantal kunstwerken in de openbare ruimte die de stad een unieke uitstraling geven. Tijdens een wandeling door Assen kom je verschillende beelden, muurschilderingen en installaties tegen die de straten verfraaien. Een van de bekendste kunstwerken is de “Zwevende Kei” op de Markt. Deze enorme kei lijkt te zweven boven de grond en symboliseert de balans tussen natuur en cultuur die zo kenmerkend is voor Drenthe.

Duurzaamheidscentrum Assen

Het Duurzaamheidscentrum Assen is een interessante bestemming voor iedereen die meer wil leren over duurzaamheid en milieuvriendelijke levensstijlen. Het centrum biedt interactieve tentoonstellingen en educatieve programma’s over onderwerpen zoals hernieuwbare energie, recycling en biodiversiteit. Het is een uitstekende plek voor gezinnen en scholen om op een leuke en leerzame manier meer te weten te komen over hoe we onze planeet kunnen beschermen.

Vaartocht over de Drentse Aa

Een van de beste manieren om de natuurlijke schoonheid van de omgeving van Assen te ontdekken is via een vaartocht op de Drentse Aa. Deze schilderachtige rivier slingert zich door het landschap en biedt adembenemende uitzichten op de omliggende natuur. Huur een kano of stap aan boord van een rondvaartboot en geniet van de rust en schoonheid van het Drentse platteland. Het is een ontspannende en verfrissende ervaring die je niet mag missen.

Conclusie

Assen is een stad vol verrassingen en diversiteit. Van het fascinerende Drents Museum en het legendarische TT Circuit tot de serene schoonheid van het Asserbos en de rijke geschiedenis van de Kloosterkerk, er is voor ieder wat wils. Deze bezienswaardigheden maken Assen tot een ideale bestemming voor een dagje uit of een langer verblijf. Dus pak je agenda en plan je bezoek aan deze prachtige stad in Drenthe.

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Meer : Verwante Verhalen